English version

Ιστορία

Σ.Ο.Ψ.Υ. Βραβεύσεις


Ο Σ.Ο.Ψ.Υ. τιμάται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας κ. Α. Παπαδόπουλο στην παλαιά βουλή το 2001, έτος αφιερωμένο στην ψυχική υγεία, για το έργο που προσφέρει.


Ο Σ.Ο.Ψ.Υ. τιμάται στο Ηρώδειο από τον καθηγητή και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, Norman Sartorious κατά την διάρκεια της συναυλίας της κας Νανάς Μούσχουρη που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) στα πλαίσια υλοποίησης του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος της Σχιζοφρένειας

Καφενείο Σ.Ο.Ψ.Υ.

ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ! ΤΟ ΣΤΕΚΙ "Η ΖΕΣΤΗ ΦΩΛΙΑ"

Με το ξεκίνημα των προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχικά προβλήματα υπήρξε αρχικά μία επικέντρωση στην ανάπτυξη επαγγελματικών εργαστηρίων και αργότερα στην ανάπτυξη και λειτουργία στεγαστικών δομών στην κοινότητα. Η ανάγκη για ψυχαγωγία συνήθως έμεινε ακάλυπτη ή εθεωρείτο πολυτέλεια στο φάσμα των παροχών της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ) έχοντας μία συγγενική σχέση με τους ψυχικά πάσχοντες ακολούθησε μια πιο ευαίσθητη προσέγγιση και δεν παρέλειψε να δημιουργήσει ένα χώρο με το χαρακτηριστικό όνομα " Η Ζεστή Φωλιά", όπου τα συγγενικά τους πρόσωπα είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να ψυχαγωγηθούν σε ένα οικείο και προστατευμένο περιβάλλον.

Τα μέλη του Σ.ΟΨ.Υ. στην πλειοψηφία τους απασχολούνταν σε προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης. Αρκετά από αυτά είχαν σαν χώρο διαμονής τους ξενώνες ή προστατευμένα διαμερίσματα.

Το "Στέκι" στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις του Σ.Ο.Ψ.Υ και λειτουργούσε κάθε Πέμπτη, 5.00 - 8.00 το απόγευμα. Εκεί τα μέλη είχαν τη δυνατότητα μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα και ακούγοντας διάφορα είδη μουσικής, να πιουν τον καφέ τους, να συζητήσουν, να γνωριστούν μεταξύ τους και να διευρύνουν, γενικότερα, την κοινωνική τους ζωή. Επίσης,  είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων επιλεγμένο από τα ίδια, όπου περιλαμβάνονταν επιτραπέζια παιχνίδια, ποδοσφαιράκι και μαθήματα χορού. Προγραμματίζονταν στα άμεσα σχέδια της 'Ζεστής Φωλιάς' είναι να συμπεριληφθούν ομαδικά παιχνίδια, προβολή ταινιών σε video καθώς και τακτική ενημέρωση για αξιόλογες ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις που υλοποιούνταν στην Αθήνα. Παράλληλα, οργανώνονταν διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή μεγάλες εορτές όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, οι Απόκριες ενώ το κάθε μέλος μπορούσε να γιορτάσει στο "Στέκι" την ονομαστική του γιορτή ή τα γενέθλιά του.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα μέλη συμμετείχαν ενεργά από την αρχή της δημιουργίας του χώρου. Το όνομα "Ζεστή Φωλιά" επιλέχθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς και φιλοτεχνήθηκε από ένα μέλος του προγράμματος. Τα μέλη ήταν υπεύθυνα για την ετοιμασία και διακόσμηση του χώρου καθώς και για την τακτοποίησή του μετά το τέλος του προγράμματος. Στις ώρες λειτουργίας του οριζόταν ένα άτομο που ετοίμαζε και σέρβιρε καφέ και μπισκότα. Έτσι, οι ασθενείς με την ενεργό συμμετοχή τους αισθάνονταν αυτό το χώρο σαν "δικό" τους.

Από την αρχή λειτουργίας της 'Ζεστής Φωλιάς' φάνηκε η ανάγκη ενός τέτοιου προγράμματος. Τα μέλη ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και το αγκάλιασαν με αγάπη. Μέλη, προσωπικό και γονείς συνεργάστηκαν με ζήλο και κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό στο χώρο της κοινωνικής επανένταξης, που δείχνει σεβασμό στην ανθρώπινη ανάγκη για ψυχαγωγία και δημιουργικότητα.

Σήμερα πια τα μέλη του συλλόγου μας βρίσκουν την ίδια ζεστασιά και θαλπωρή στο Κ.Η που λειτουργεί στη Νεαπόλεως 9-11 όπου με τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού και των καταρτισμένων εθελοντών μας, συνεχίζει μια ιστορία χρόνων που εμπλουτίζεται καθημερινά με φροντίδα και ενδιαφέρον για όλους αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.