Σύντομος απολογισμός έργου: Σεπτέμβριος 2004 - Ιούλιος 2005
Η στήριξη ενός ασθενή με μια σοβαρή και χρόνια ψυχική διαταραχή αποτελεί μια δύσκολη, δια βίου προσπάθεια που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα στρεσογόνος για τις οικογένειες. Η παρουσία ενός ασθενή στο σπίτι συνιστά οικονομική επιβάρυνση, επηρεάζει την εργασία και την κοινωνική ζωή των άλλων μελών της οικογένειας και είναι εξαντλητική από συναισθηματική άποψη, ιδιαίτερα όταν το άρρωστο μέλος υποτροπιάζει. Σε μερικές, δε, περιπτώσεις οι προσπάθειες ελέγχου της συμπεριφοράς του ασθενή με υπερβολικά επικριτική διάθεση ή με υπερπροστασία μπορεί να οδηγήσουν σε συχνότερες υποτροπές.
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας περιλαμβάνει, εκτός από τα ειδικά φάρμακα και τις σύγχρονες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, τη συμμετοχή της οικογένειας στη θεραπευτική προσπάθεια, η «εκπαίδευση» της οικογένειας αποκαλεί το μεγάλο μας στοίχημα. Τα μέλη των οικογενειών συχνά ωφελούνται, και κατά προέκταση βοηθούν και τα άρρωστα μέλη τους, από την ενημέρωση - εκπαίδευση για την ψυχική νόσο και τις σύγχρονες θεραπείες, αλλά και από τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις που παίρνουν συνήθως τη μορφή των υποστηρικτικών ομάδων συγγενών και παρέχουν συναισθηματική στήριξη και ανακούφιση από το βάρος της αρρώστιας.
Μέσα στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2004 - Ιούλιος 2005 στο Σ.Ο.Ψ.Υ. πραγματοποιήθηκαν 2 κύκλοι ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων (με συμμετοχή 20 περίπου μελών οικογενειών στον καθένα):
- 29/09/2004, 20/10/2004 & 17/11/2004 με την επ. καθηγήτρια ψυχιατρικής κ. Μαρίνα Οικονόμου
- 01/03/2005, 16/03/2005. 23/03/2005 & 30.03.2005 με τον ψυχίατρο κ. Δημήτρη Κολοστούμπη και την υπογράφουσα
Σε ό,τι αφορά τώρα στις υποστηρικτικές ομάδες συγγενών, που γίνονται από την υπογράφουσα στο Σ.Ο.Ψ.Υ. κάθε Τρίτη απόγευμα (6-7 μ.μ), είχαμε μια χρονιά γεμάτη συγκινήσεις αλλά και ουσία, με συγγενείς ασθενών (και πολλά νέα μέλη) που ήρθαν κοντά μας για να μοιραστούν τα συναισθήματα, τα άγχη και τις αγωνίες τους, να συμφιλιωθούν με την αρρώστια και να παλέψουν με τα συναισθήματα της απομόνωσης και του στίγματος. Επίσης, με αφορμή αίτημα μέλους της ομάδας διοργανώσαμε στις 18/01/2004 ομιλία για τη διπολική συναισθηματική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) με εισηγητή τον κ. Δ. Κολοστούμπη και αθρόα συμμετοχή των μελών του Σ.Ο.Ψ.Υ.
Τέλος, ο 3ος κύκλος ψυχοεκπαίδευσης έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο ενώ στις 6 Ιουλίου στις 6 η ώρα το απόγευμα, ο κ. Κολοστούμπης θα πραγματοποιήσει στο Σ.Ο.Ψ.Υ. μια μεγάλη ομιλία για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. Οι υποστηρικτικές ομάδες θα γίνονται κανονικά όλο τον Ιούνιο με την τελευταία συνάντηση της ομάδας στις 28/06/2005.