Προστατευόμενο Διαμέρισμα
H λειτουργία του προστατευόμενου διαμερίσματος καθορίζεται από το γενικό πλαίσιο των προβλημάτων και των αναγκών των ασθενών που διαμένουν στην κοινότητα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη και στοχεύει:
- Στην προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτοφροντίδας των ατόμων με ψυχικές διαταραχές
- στην αύξηση της αυτεπίγνωσης και της αντίληψης της πραγματικότητας,
- στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων τους,
- στη βελτίωση της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και του δυναμικού τους και στην ανάπτυξη του επιπέδου ανεξαρτησίας τους,
- στην καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος,
- στην ενθάρρυνση της κοινωνικής τους συμμετοχής και της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στην κοινότητα,
- στη διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας, της ποιότητας της ζωής και της αυτόνομης διαβίωσης στην κοινότητα ,
- στην πρόληψη της εγκατάστασης μόνιμης αναπηρίας και ανικανότητας,
- στη μείωση της συχνότητας και της διάρκειας του ιδρυματισμού,
- στη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων και στην παροχή ικανού θεραπευτικού περιβάλλοντος που να αναιρεί την κοινωνική περιθωριοποίηση και να ευνοεί την κοινωνική επανένταξη,
- στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων
Οργάνωση του προστατευόμενου διαμερίσματος
Το προστατευόμενο διαμέρισμα του ΣΟΨΥ , δυναμικότητας τεσσάρων ατόμων βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή του Βύρωνα . Το κτίριο βρίσκεται πλησίον στα γραφεία, στο Κέντρο Ημέρας και στον Ξενώνα του ΣΟΨΥ ώστε να διευκολύνεται η εμπλοκή των φιλοξενούμενων στις άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου. Στελεχώνεται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ήδη εργάζονται στις άλλες δυο δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ΣΟΨΥ. Το προσωπικό παρέχει υποστήριξη στους φιλοξενούμενους και αναπτύσσει ένα κατά το δυνατόν πλήρες φάσμα συνοδευτικών στη στέγαση υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με τη βοήθεια τόσο της επιστημονικής επιτροπής του συλλόγου καθώς και των εθελοντών που είναι μέλη των οικογενειών καθώς και ευαισθητοποιημένοι στις αρχές του ΣΟΨΥ πολίτες. Το προστατευόμενο διαμέρισμα λειτουργεί υπό την εποπτεία της επιστημονικής επιτροπής του ΣΟΨΥ.
Αρχές Λειτουργίας
Το προστατευόμενο διαμέρισμα του ΣΟΨΥ λειτουργεί με βάση τις αρχές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και φιλοξενεί 4 ψυχικά ασθενείς οι οποίοι ολοκλήρωσαν το αποκαταστασιακό πρόγραμμα του Ξενώνα του ΣΟΨΥ. Στους φιλοξενούμενους παρέχονται στεγαστικές, θεραπευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες βάσει ενός εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας, αναπτύσσοντας παράλληλα δραστηριότητες ενίσχυσης της συμμετοχής σε δραστηριότητες κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης.
Λειτουργεί στη βάση ενός δομημένου προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες που έχουν παράλληλα θεραπευτικό και αποκαταστασιακό χαρακτήρα και λαμβάνουν χώρα τόσο στο χώρο του διαμερίσματος όσο και στην κοινότητα. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν σε καθορισμένα πεδία της λειτουργικότητας των ενοίκων:
- Η φροντίδα της υγιεινής και της ατομικής εμφάνισης. Περιλαμβάνει την εκμάθηση δεξιοτήτων όπως ντύσιμο, πλύσιμο, τρόποι σίτισης και διατήρησης μιας καλής εμφάνισης που αποτρέπει τον στιγματισμό και την κοινωνική απόρριψη. Στο υποπρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται και η φροντίδα του προσωπικού χώρου.
- Η εκμάθηση δεξιοτήτων συμβίωσης. Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στο να ακολουθούν κανόνες και να είναι μέλη μιας ομάδας διατηρώντας ταυτόχρονα και μια ιδιωτική ζωή. Περιλαμβάνονται δεξιότητες επικοινωνίας, όπως έκφραση συναισθημάτων, αιτήματος, παραπόνου, επίλυσης συγκρούσεως κ.α.
- Η εκμάθηση της χρήσης των κοινοτικών διευκολύνσεων (μέσα μαζικής μεταφοράς, χρήση υπηρεσιών, καταστημάτων κ.α.)
- Η εκπαίδευση στη διαχείριση χρημάτων.
- Η οργάνωση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου και η εκπαίδευση σε δεξιότητες απόκτησης φίλων.
- Η εκπαίδευση στην διαχείριση της ψυχιατρικής συμπτωματολογίας και στην παρακολούθηση της γενικότερης υγείας- ψυχοεκπαίδευση.
Είναι δομή ανοιχτή προς την γειτονιά και την κοινότητα, και στη λειτουργία του ενσωματώνονται στόχοι όπως η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας, η καταπολέμηση του στίγματος και η αλλαγή των συλλογικών αναπαραστάσεων για την «τρέλα». - Ο κομβικός ρόλος του προστατευόμενου διαμερίσματος στην αποκαταστασιακή διαδικασία προκύπτει μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:
- Η ζωή των ενοίκων πλησιάζει πολύ τη ζωή του μέσου ανθρώπου της πόλης ή της γειτονιάς στην οποία το προστατευόμενο διαμέρισμα εγκαθίσταται. Το διαμέρισμα λειτουργεί σε μία αρκετά οικογενειακή ατμόσφαιρα.
- Οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ θεραπευομένων και θεραπευτών είναι περισσότερο προσωπικές και παράλληλα ισότιμες με μειωμένη εξάρτηση ή παθητικότητα.
- Η συχνότερη επαφή με την κοινωνική ομάδα έχει ως αποτέλεσμα ωριμότερες ταυτίσεις με τον μέσο πολίτη καθώς και πολλαπλασιασμό και εμπλουτισμό των ταυτίσεων.
- Λειτουργούν στο επίπεδο της μικροκοινότητας και βελτιώνουν, κατά το δυνατόν την ποιότητα ζωής έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τα ίδια τα μέλη.
- Μειώνεται προοδευτικά η παθητικότητα του ενοίκου με την ενεργό συμμετοχή του σε ότι τον αφορά: επιθυμίες, υποχρεώσεις, προσαρμογή του Εγώ στην εξωτερική πραγματικότητα.