English version

3ήμερο Συνέδριο EUFAMI στην Αθήνα - 21-23 Οκτωβρίου 2005

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (EUFAMI) που διεξήχθη στην Ελλάδα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δήμου Βούλας και διήρκεσε από τις 20 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Εκτός από την άρτια οργάνωση, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της συνδιάσκεψης ήταν η τεράστια ανταπόκριση των εμπλεκομένων μερών καθώς συμμετείχαν 120 αντιπρόσωποι από 80 χώρες,το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ερευνών που παρουσιάστηκαν αλλά και to εγκάρδιο κλίμα που κυριάρχησε.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η πρόεδρος της EUFAMI κ. Inger Nilsson (Σουηδία) καλωσορίζοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, τα μέλη του και τους διαπιστευμένους επισκέπτες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη της προς τον Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία που έδωσε την δυνατότητα για την άρτια υλοποίηση της συνάντησης και συνάμα την μεγάλη ικανοποίησή της για την θερμή υποδοχή που της επιφυλάχτηκε.

Έπειτα υποδέχθηκε στο βήμα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Αναπήρων (E.D.F. δηλαδή European Disability Forum) και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ι Βαρδακαστάνη ο οποίος δήλωσε ότι η συμμετοχή του στο συνέδριο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για αυτόν και έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του Σ.Ο.Ψ.Υ. κ. Π.Ανδρόνικου για την συνεισφορά του στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Ύστερα ανέλυσε την δράση της E.D.F., ενός οργανισμού που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αναπήρων ανά την Ευρώπη, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την δημιουργία ίσων ευκαιριών και στην προσπάθειά του αυτή συνεργάζεται με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της προέδρου της EUFAMI για μία πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, ώστε να εισακουστούν τα αιτήματα των ψυχικά πασχόντων και να προωθηθούν οι κατάλληλες λύσεις, που δυστυχώς χρονίζουν.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Βούλας κ. Γ. Σταμπέλος, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του θέλησε να καλωσορίσει την EUFAMI στην πόλη και να ευχηθεί κάθε επιτυχία στο συνέδριο, μεταφέροντας ταυτόχρονα τη λύπη του Δημάρχου που δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Επιπρόσθετα τόνισε τη σημασία του παράγοντα οικογένεια, ιδιαίτερα όσο αναφορά τους ψυχικά ασθενείς, καθώς αυτή είναι που γνωρίζει το πρόβλημα και κινητοποιεί την κοινή γνώμη, η οποία με τη σειρά της ασκεί πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Τέλος ευχήθηκε τα συμπεράσματα του συνεδρίου να βοηθήσουν ώστε να χυθεί άπλετο φως στο πρόβλημα αυτό και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου αναλώθηκε στον οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης διετίας για την EUFAMI,όπως επίσης και στον καταρτισμό του προϋπολογισμού της επόμενης διετίας ο οποίος εγκρίθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα η είσοδος δύο νέων οργανώσεων, από την Λιθουανία και την Τσεχοσλοβακία, ενώ η οργάνωση της Μάλτας αποφασίστηκε να γίνει τακτικό μέλος, σημάδι που καταδεικνύει τη διαρκή επαγρύπνηση της Ομοσπονδίας, ως προς τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, αλλά και το πόσο αποτελεσματική δύναται να αποδειχθεί η συνεργασία με τόσες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των συναντήσεων την παράσταση έκλεψε η επίσκεψη των μελών της EUFAMI στο Δρομοκαϊτειο Νοσοκομείο Αθηνών, γεγονός που αναλύεται σε σχετικό άρθρο, και συνάμα η παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας από την κ. Χ. Γραμανδάνη που εξετάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών από μαθητές των ελληνικών σχολείων, τα συμπεράσματα της οποίας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μας γέμισαν ελπίδα για το μέλλον.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ακολούθησε δείπνο σε ταβέρνα της Βούλας όπου παραβρέθηκαν όλοι όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο. Χοροί και τραγούδια κατέκλυζαν την ατμόσφαιρα δημιουργώντας έτσι ένα πολύ εγκάρδιο κλίμα, με τους φιλοξενούμενους να αποκομίζουν τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις από την διαμονή τους στη χώρα μας.

Τυπικά ο κύκλος του συνεδρίου έκλεισε με νέα συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της EUFAMI η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και είχε καθαρά απολογιστικό χαρακτήρα.

Η επιτυχής διεκπεραίωση των εργασιών του συνεδρίου, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαθέτει ο Σ.Ο.Ψ.Υ. αλλά και οι δυνατές συνεργασίες που οικοδομούνται με όλους τους ισχυρούς αρμόδιους φορείς αποτελούν εχέγγυα για την ορθότερη και κυρίως αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των ψυχικά πασχόντων στο άμεσο μέλλον.

Δημήτρης Πολυμενέας

EUFAMI @-Bulletin - October 2005

EUFAMI Newsletter Issue 15 \ Summer 2005