5ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο για την προάσπιση των δικαιωμάτων ατόμων με χρόνια νόσο
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών (European Patient Forum - E.P.F.) σε συνεργασία με την Ένωση Διαβητικών Πορτογαλίας, οργάνωσαν, το χρονικό διάστημα 25 με 26 Οκτωβρίου στην πόλη της Λισαβόνας, το 5ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για άτομα που πάσχουν από κάποια σοβαρή και χρόνια νόσο. Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν αντιπρόσωποι συλλόγων ασθενών από τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Κεντρικό θέμα του σεμιναρίου ήταν το μείζον θέμα το οποίο κυριαρχεί παγκοσμίως το τελευταίο χρονικό διάστημα, πλήττοντας σε σημαντικό βαθμό και όλες τις προαναφερθείσες χώρες: “Οικονομική κρίση με τις προεκτάσεις της”. Γνωρίζοντας πως η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, συνεπώς και τον τομέα της υγείας, απώτερος σκοπός του σεμιναρίου ήταν να αξιολογηθούν οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις της κρίσης και να γίνει προσπάθεια να προταθούν και να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για να μπορέσουν οι σύλλογοι και οι οργανώσεις ασθενών να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα τους.
Το γενικό κλίμα που επικράτησε ήταν πως οι κυβερνήσεις όλων αυτών των χωρών, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας πλέον να στηρίξουν και να προστατεύσουν το έργο και την προσπάθεια των συλλόγων των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σύλλογοι να πρέπει να καταφύγουν και να αναζητήσουν νέες κατευθύνσεις όσον αφορά στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων. Για αυτό λοιπόν το σκοπό επιστρατεύτηκαν από το EPF εισηγητές, οι οποίοι ήταν άτομα με εμπειρία και γνώσεις στη διαδικασία αναζήτησης νέων πόρων, προσπαθώντας να μεταδώσουν ένα κομμάτι από τις γνώσεις τους. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη σημασία αναζήτησης πόρων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από διάφορους ιδιώτες ή ιδρύματα. Σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει μεθοδικότητα, επιμονή και σωστή οργάνωση με σαφείς και πραγματοποιήσιμους στόχους. Ωστόσο, για να μπορέσει ένας σύλλογος να ανταποκριθεί επαρκώς στις νέες απαιτήσεις της εποχής, μένοντας ενημερωμένος για τα προγράμματα και τους υπάρχοντες διαθέσιμους πόρους ώστε να δύναται να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του, είναι σημαντικό να διαθέτει κάποια άτομα τα οποία θα είναι πλήρως αφοσιωμένα σε αυτή τη διαδικασία αναζήτησης πόρων.
Εν κατακλείδι, σίγουρα η εποχή που διανύουμε είναι μια από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι χώρες βιώνουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο μια τεράστια κρίση. Παρόλα αυτά, με κατάλληλη οργάνωση, μεθοδικότητα, επιμονή και αλλαγή πλεύσης του τρόπου λειτουργίας και αναζήτησης πόρων των συλλόγων και οργανώσεων, μπορούμε να προσπαθήσουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και τη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των δομών και υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτούς.
Φουσκετάκη Σοφία, Ψυχολόγος