Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - 22 Μαΐου 2019
Την Τετάρτη 22 Μαΐου οι ένοικοι του ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης "ΣΟΨΥ" επισκέφθηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας. Οι ένοικοι στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της ενίσχυσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες συμμετείχαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο. Το περιβάλλον, η συντονίστρια κα. Νιόβη Σταυροπούλου (Art therapist) αλλά και οι συνοδοί των ατόμων φάνηκαν να βοήθησαν αρκετά τη δημιουργικότητα των ενοίκων.
Το εργαστήριο είχε διάρκεια μία ώρα και ήταν δωρεάν. Κατά τη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν και να παρατηρήσουν κυκλαδίτικα ειδώλια. Επίσης να μάθουν την ιστορία τους, να παρατηρήσουν και να κάνουν έναν ουσιαστικό διάλογο. Στη συνέχεια πηγαίνοντας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και υπό τη καθοδήγηση της συντονίστριας, χρησιμοποίησαν την αίσθηση της αφής μέσω του πηλού στη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τα δικά τους ειδώλια. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, οι ένοικοι χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους, την λεπτή τους κίνηση και γέμισαν χαμόγελα όταν ξεκίνησαν να συνειδητοποιούν ότι η μάζα πηλού που είχαν στην αρχή ξεκίνησε να παίρνει μορφή.
Όταν κάποιος φτιάχνει ένα έργο τέχνης του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει την φαντασία που κρύβει μέσα του. Η Judith Rubin, μια μεγάλη μορφή στο χώρο της θεραπείας μέσω των εικαστικών, υπενθυμίζει πως «η ανακούφιση, η ευχαρίστηση και η αίσθηση ολοκλήρωσης που αντλεί ένας άνθρωπος από μια αισθητική εμπειρία έχουν επίσης θεραπευτική αξία».
Η εικαστική θεραπεία χρησιμοποιώντας τα εικαστικά υλικά (χαρτιά, χαρτόνια, μπογιές, μολύβια κ.λπ.), βοηθάει ώστε ο θεραπευόμενος να κοιτάει, να αισθάνεται, να σκέφτεται, να φαντάζεται, να εκφράζεται και να δημιουργεί. Η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προβάλει τις εσωτερικές του καταστάσεις, την προσωπικότητά του και τα ενδιαφέροντά του σε απεικονιστική (εικαστική) μορφή. Καθώς απεικονίζει αυτές τις εσωτερικές εμπειρίες αναπτύσσεται η δυνατότητά του να τις εκφράσει λεκτικά και να τις επεξεργαστεί.
Σύνταξη άρθρου : Τριανταφυλλίδη Αναστασία-Νοσηλεύτρια, Εκπ. Δραματοθεραπεύτρια