English version

Πεπρεγμένα ΣΟΨΥ 2009

- Θετική εισήγηση της νομαρχίας Αθηνών προς το υπουργείο Υγείας για ειδική πιστοποίηση του συλλόγου μας στο τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας (ΑΜ: 09111ΣΥΕ22044038Ν0502)

Η EUFAMI ανέθεσε στον ΣΟΨΥ την επιμέλεια του ελληνικού ερωτηματολογίου σχετικά με τη  περίθαλψη των ψυχικά ασθενών  και την αποστολή του στους συλλόγους της Ελλάδας. Παρουσίαση της εργασίας αυτής έγινε στην ημερίδα του Pasteur.

-  Συνεχίστηκαν οι ομάδες υποστήριξης  των συγγενών με ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

-  Κοινωνικός τουρισμός στα Νικολέϊκα του Αιγίου 29/6/09 μέχρι 6/7/2009.

-  Kατασκήνωση στη Κερατέα για τα μέλη του Ξενώνα και του Κ.Η.

-  Δραστηριότητες στο Κ.Η.(έξοδοι, παραστάσεις θεατρικές κτλ.)

-  Συμμετοχή του ΣΟΨΥ στη Γενική Συνέλευση της  EUFAMI από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου στη Σλοβενία. Επίσκεψη σε νοσοκομείο και Κέντρο Ημέρας (βλ. «μηνύματα» Νο 38 ).

-  Συμμετοχή του ΣΟΨΥ στο παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγείας από 2 έως  6 Σεπτεμβρίου στο HILTON. Έγινε  παρουσίαση διαφανειών για τις δραστηριότητες του ξενώνα και του Κ.Η και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στο εκθετήριο που στήθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου.

-  Επίσκεψη της προέδρου της EUFAMI και του αντιπροέδρου της GAMIAN στον Ξενώνα και στο Κ.Η. Συνομίλησαν με τους ασθενείς αλλά και με το  προσωπικό του Ξενώνα και του Κ.Η, και παρατέθηκε γεύμα στον Ξενώνα . Ακολούθησαν δύο γράμματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «μηνύματα» και περιείχαν τις εντυπώσεις τους από αυτή την επίσκεψη.

-  Συνεχίστηκαν οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης με την κ. Μ.Οικονόμου, τον κ. Δ.Κολοστούμπη.

-  Πραγματοποιήθηκαν  οι παρακάτω ημερίδες με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη ψυχική υγεία και τη καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου:

Στο μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα, στις 9/10/09

Στο Ινστιτούτο PASTEUR, στις 21/10/09

Στο Κιάτο, στις 23/10/09 

Στη Ν.Ιωνία στις 11/1/2010 και

Στην Αργυρούπολη 29/1/10, με κοινό θέμα: «Ψυχική υγεία, οικογένεια - ο ασθενής στην κοινότητα»

-  Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στο Θησείο, όπου όλη την ημέρα μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του ΣΟΨΥ αλλά και για την ψυχική νόσο.

-  Συμμετοχή στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν από κοινού ΠΕΨΑΕΑ και ΠΟΣΟΨΥ στη πλατεία Ελ. Βενιζέλου έναντι του Ιπποκρατείου.

-  Συμμετοχή του ΣΟΨΥ σε συνέδριο στη Μάλτα (GAMIAN) όπου ανατέθηκε στο σύλλογο μας η ενδεχόμενη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Πρόληψης Υποτροπών (ITAREPS) (ακολουθεί συννημένο).

-  Εκλογές GAMIAN  όπου ο πρόεδρος του ΣΟΨΥ  επανεκλέγεται στο Δ.Σ, για 3η συνεχόμενη φορά.

-  Ομιλία προέδρου στον Χολαργό στις 27/5/09 στην ημερίδα του ΕΠΙΨΥ με θέμα:     « Προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινωνικός αποκλεισμός».

-  Συμμετοχή στην εκδήλωση της ΕΣΑμεΑ στις 3 Δεκεμβρίου για τα 20 χρόνια δράσης της.

-Προβολή ΣΟΨΥ στα Μ.Μ.Ε:

1.Αναφορά του EDITORIAL του περιοδικού«μηνύματα» (Νο 35) στο psi-action.blogspot.com, με θέμα την υποχρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας.

2. Ομιλία του προέδρου του ΣΟΨΥ στο τηλεοπτικό κανάλι ΠΡΙΣΜΑ+  για τον Σύλλογο, τον Ξενώνα και το Κ.Η.

3.  Δημιουργία dvd που παρουσιάζει τις δομές του ΣΟΨΥ( Ξενώνας, Κέντρο Ημέρας), το οποίο έχει  μεταγλωττιστεί στα αγγλικά.

4.  Επίσκεψη της ΕΤ3 στο Ξενώνα και στο Κ.Η και προβολή αυτών στην εκπομπή «6η Αίσθηση». Ομιλία του κ. Ανδρόνικου, της κ. Οικονόμου και του προσωπικού των δομών.

-  Παρακολούθηση και συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» που αφορούσε άτομα με αναπηρίες.

-  Γιορτές στο Κ.Η και στον Ξενώνα για τα μέλη (Χριστούγεννα, Απόκριες, ονομαστικές εορτές και γενέθλια με μουσικά συγκροτήματα κτλ.)

-  Βράβευση του ΣΟΨΥ στη Θεσσαλονίκη για την εργασία (poster)  των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στο Ξενώνα και στο Κ.Η,   για τη ψυχοεκπαίδευση στη διπολική διαταραχή.

-  Συστηματική επαφή με το υπουργείο υγείας και τη κα Τροχάνη για τη χρηματοδότηση του Κ.Η και του Ξενώνα.

-  Πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για δικαίωμα συνταγογράφησης από το  ΣΟΨΥ. Επαναπροώθηση του παραπάνω αιτήματος με την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

-  Επικοινωνία με κ. Θεοδωράκη, Πρόεδρο Οργανισμού Υγείας και. Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, για παροχή τεχνικής βοήθειας, εξεύρεση χώρου στέγασης των ομάδων και των γραφείων του ΣΟΨΥ. Επικοινωνία με την αντιδήμαρχο κ Έβερτ. Δυστυχώς λάβαμε αρνητική απάντηση από τον γενικό γραμματέα κ. Θεοδώρου.

-  Συμμετοχή του ΣΟΨΥ με προτάσεις  στη Διαμόρφωση Πολιτικών και Νομοθετικών Ρυθμίσεων στην Ψυχική Υγεία από την εταιρία Mental Disability Advocacy Center (MDAC), (σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ)

-  Συνεχίστηκε η τριμηνιαία έκδοση του περιοδικού «μηνύματα»

-  Έκδοση ημερολογίου.