Βραδιά γέλιου και διαλόγου - 15 Μαΐου 2019
Στις 15 Μαΐου, με αφορμή τον Διεθνή Μήνα Ψυχικής Υγείας η μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Θάλπος Αττικής, συνδιοργάνωσε με το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού $ Αθλητισμού Δημήτριος Βακέλας του Δήμου Κηφισιάς, προσκάλεσε τον Ξενώνα μας και συγκεκριμένα τον Σύλλογο μας (ΣΟΨΥ) σε μια βραδιά γέλιου και διαλόγου.
Πραγματοποιήθηκαν standup comedy παραστάσεις καθώς και ομιλίες από την επιστημονική ομάδα της Μονάδας Θάλπος Αττικής.
Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση και μαζί με τους ενοίκους του Ξενώνα και του Προστατευόμενου διαμερίσματος μας ήμασταν εκεί.
Το χιούμορ ορίζεται ως μια κατάσταση ευθυμίας του πνεύματος, που κατά κύριο λόγο επιδεικνύεται με ένα χαμόγελο ή γέλιο και λειτουργεί ως απάντηση στα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Ο Freud περιέγραψε το γέλιο ως μια πράξη «κάθαρσης» του σώματος η οποία διευκολύνει το άτομο να απαλλαγεί από τα αρνητικά συναισθήματα παρά τις όποιες δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Επίσης, θεωρείται ως ένας μηχανισμός που μπορεί να σταματήσει την επίθεση του άλλου, μειώνοντας τις αρνητικές συναισθηματικές απαντήσεις ή/και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Το χιούμορ αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή της ανθρώπινης επικοινωνίας αλλά και μια μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς. Αποτελεί διαπροσωπική διαδικασία, η οποία διευκολύνει και προάγει την έκφραση και ανταλλαγή ιδεών, απαιτεί όμως σύνεση, προσοχή και σεβασμό, στις ευαισθησίες και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.
σύνεση, προσοχή και σεβασμό, στις ευαισθησίες και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.
Μέσω του γέλιου μειώνεται το στρες, η ανησυχία, η κατάθλιψη, αλλά επιπλέον αυξάνεται η ανοχή στον πόνο, αυξάνεται ο αυτοσεβασμός, επιλύονται ευκολότερα τα προβλήματα, βελτιώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, εγκαθιδρύεται το ομαδικό πνεύμα και επιπλέον βελτιώνεται η μνήμη.
Το χιούμορ έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα στοιχεία του οφέλους για τον οργανισμό μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
Το γέλιο μειώνει το στρες, την ανησυχία και την ένταση και εξουδετερώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
- Αυξάνει τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση, την ελπίδα, την ενέργεια και το σφρίγος
- Ενισχύει τη μνήμη, τη δημιουργική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων
- Βελτιώνει τη διαντίδραση, τις σχέσεις και την εγγύτητα
- Αυξάνει τη φιλικότητα, την αλληλοβοήθεια, βοηθάει στο χτίσιμο της ταυτότητας της ομάδας, στην αλληλεγγύη και τη συνεκτικότητα
- Προωθεί την ευζωία
- Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη φροντίδα των ασθενών
- Εντείνει το κέφι και είναι μεταδοτικό
Σύμφωνα με τον NicolasChamfort, 1740-1794, Γάλλο συγγραφέα: «Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε».
Στη δραστηριότητα συμμετείχαν οι: Καραγεώργου Βίβιαν-Νοσηλεύτρια, Φουσκετάκη Σοφία-Ψυχολόγος
Σύνταξη άρθρου: Φουσκετάκη Σοφία: Ψυχολόγος